The Forum Exeter, Devon

An RIBA south west award wining building at Exeter University in Devon; The Forum. This building benefited from design review during the design and pre-planning stage

Design Review Panel Training 2018

Design Review Panel training session carried out in Taunton and the Somerset County Cricket Ground in November 2018. The event was extremely well attended by local authority representatives, house builders and design team members

Exeter Quay by Jonathan Braddick

Photograph of Exeter Quay taken by Architect and Design Review Panel Manager Jonathan Braddick. The Design Review Panel holds regular design review panel sessions at Exeter City Council

Design Review Panel Training 2018

Design Review Panel training event 2018. Jonathan Tricker, Highways Engineer, Urban Designer & Director at Phil Jones Associates, gave a talk entitled: ‘Highway Design in Placemaking’

Steiner School Exeter

The design review Panel was engaged by Willmott Dixon during the pre-application design stage of the project to help them prepare a design that would be acceptable to the local authority

Design Review Panel Site Visit Poole

Photograph from a 2018 design review panel site visit carried out in Dorset in 2018. A full sit down design review panel was subsequently held in the Poole Borough Council Offices

North Grays Farm Para 79 House

External visualization for a NPPF paragraph 55 (now 79) house that was presented to the design review panel. This project has subsequently gone on to achieve planning permission and is now built on site

Design Review Panel Training 2017

Design Review Panel training session carried out in Exeter, Devon in December 2017. The event was extremely well attended by local authority representatives, house builders and design team members

Para 79 House by Hawkes Architecture

Para 79 House in Dover Kent by Hawkes Architecture

Rockfish Exeter Quay

A small but sensitive project in Exeter Quay; The Rockfish Restaurant has been designed by Grainge Architects who engaged with The Design Review Panel during the design & pre -application planning stage

Pegasus Life Project Sidmouth Devon

Pegasus Life secured planning permission through public inquiry for a Sarah Wigglesworth Architects scheme for a C2 assisted living community at The Knowle, Sidmouth, Devon. The Design Review Panel (www.designreviewpanel.co.uk) were instructed by East Devon District Council (EDDC) to provide multidisciplinary, expert, independent and impartial guidance and feedback to the local authority, applicant and design team during the pre-application design stage.

Plymouth Hoe

Photograph of Plymouth Hoe, Devon. The Design Review Panel holds regular design review panel sessions at Plymouth City Council

Design Review Panel Training 2017

Design Review Panel training session carried out in Exeter, Devon in December 2017. The event was extremely well attended and incorporated a mock design review panel session and design workshop

NPPF paragraph 80 (e) proposal (Upbrook House) approved with support from The Design Review Panel


Many thanks to Geraint Jones, Director of Planning at Savills, for providing the below article having recently obtained planning approval for ‘Upbrook House’, a Para 79 (e) (now Para 80 (e) dwelling in Wiltshire. (www.savills.co.uk).


Geraint Jones is a director in the Bristol planning team. Operating as lead consultant, he manages multi-disciplinary teams through the planning process and has a proven track record of delivering complex applications.

 

"Introduction


The summary below outlines an application assessed against the February 2019 version of the National Planning Policy Framework (NPPF).


The government has since released an updated NPPF, in July 2021, and the policy change to the tests regarding new homes of exceptional quality in the countryside is considered at the end of this note.


Background

Jennifer & Eddy Shah photogragh sat together outside
Jennifer & Eddy Shah - Upbrook House Applicants

Jennifer and Eddy Shah have lived at their current property, Steinbrook House, for 16 years. During that time Jennifer has become reliant on a wheelchair for her mobility, and the layout and design of the house has created numerous challenges in everyday life.


Despite an extensive search in the local area over several years, they found nothing that truly responded to Jennifer’s needs, and ultimately concluded that it would be necessary to design and build a property to their own specifications.


As they are settled in the local community, with family and friends in the local area and Jennifer’s trusted health care professionals close at hand, they decided to test whether they could build a home within the grounds of Steinbrook House.