The Forum Exeter, Devon

An RIBA south west award wining building at Exeter University in Devon; The Forum. This building benefited from design review during the design and pre-planning stage

Design Review Panel Training 2018

Design Review Panel training session carried out in Taunton and the Somerset County Cricket Ground in November 2018. The event was extremely well attended by local authority representatives, house builders and design team members

Exeter Quay by Jonathan Braddick

Photograph of Exeter Quay taken by Architect and Design Review Panel Manager Jonathan Braddick. The Design Review Panel holds regular design review panel sessions at Exeter City Council

Design Review Panel Training 2018

Design Review Panel training event 2018. Jonathan Tricker, Highways Engineer, Urban Designer & Director at Phil Jones Associates, gave a talk entitled: ‘Highway Design in Placemaking’

Steiner School Exeter

The design review Panel was engaged by Willmott Dixon during the pre-application design stage of the project to help them prepare a design that would be acceptable to the local authority

Design Review Panel Site Visit Poole

Photograph from a 2018 design review panel site visit carried out in Dorset in 2018. A full sit down design review panel was subsequently held in the Poole Borough Council Offices

North Grays Farm Para 79 House

External visualization for a NPPF paragraph 55 (now 79) house that was presented to the design review panel. This project has subsequently gone on to achieve planning permission and is now built on site

Design Review Panel Training 2017

Design Review Panel training session carried out in Exeter, Devon in December 2017. The event was extremely well attended by local authority representatives, house builders and design team members

Para 79 House by Hawkes Architecture

Para 79 House in Dover Kent by Hawkes Architecture

Rockfish Exeter Quay

A small but sensitive project in Exeter Quay; The Rockfish Restaurant has been designed by Grainge Architects who engaged with The Design Review Panel during the design & pre -application planning stage

Pegasus Life Project Sidmouth Devon

Pegasus Life secured planning permission through public inquiry for a Sarah Wigglesworth Architects scheme for a C2 assisted living community at The Knowle, Sidmouth, Devon. The Design Review Panel (www.designreviewpanel.co.uk) were instructed by East Devon District Council (EDDC) to provide multidisciplinary, expert, independent and impartial guidance and feedback to the local authority, applicant and design team during the pre-application design stage.

Plymouth Hoe

Photograph of Plymouth Hoe, Devon. The Design Review Panel holds regular design review panel sessions at Plymouth City Council

Design Review Panel Training 2017

Design Review Panel training session carried out in Exeter, Devon in December 2017. The event was extremely well attended and incorporated a mock design review panel session and design workshop

Paragraph 79 (e) House Approved in Derbyshire ...


Many thanks to Richard Hawkes of HAWKES Architecture for providing the below thoughts having recently obtained planning approval for 'Scots Pines', a Para 79 (e) dwelling in Derbyshire (https://www.hawkesarchitecture.co.uk/scots-pines/)

____________________________________________________________________________________

"When the Country House clause policy was introduced by John Gummer back in 1997, the handful of schemes that scaled the bar were lavish, luxurious, ludicrously expensive and large. A redirection of the policy in 2004 made it more accessible and a collection of familiar sized abodes developed, often accompanied by a dazzling array of tricks & toys.

HAWKES Architecture’s most recent [NPPF] Paragraph 79(e) project to have successfully jumped this hurdle is the 19th scheme they have taken across the line and it’s the smallest the practice has produced to date.


On 11th August 2020 and via live online Covid-19 secure broadcast, Derbyshire Dales District Council planning committee unanimously supported officers’ recommendation to approve this exceptional modest scheme for a farming family to live and work on their 40-acre parcel of the rolling Derby Dales.


The proposals have centred around the reforming & reinterpreting of two former structures that sat, as so many farm buildings in this landscape do, at the junction of three fields.


The presence of a derelict former stone building is retained within the rebuilding of a simple masonry building alongside which sat a small Dutch barn. The proposal retains the relationship of these two distinct buildings, linking them with a distinctly contemporary link which sets the arrangement of spaces within the house.




The landscape proposals are equally sensitive in their conception; seeking to restore & re-establish the hedge lines which create the historic small field pattern that prevails in the area.




As is expected of any Para 79 (e) scheme it is exceptionally well insulated, airtight, triple glazed, has MVHR and harnesses renewable energy to sustain its reduced energy footprint. The house has not sought to over-optimistically predict the effectiveness of a fancy new lab experiment or promised to let students stuff it full of monitoring sensors. Instead it adopts an effective and appropriate combination of solar PV for power provision and a log boiler to provide heat & hot water. It’s simple, it’s sustainable and it works.


The objectives of this scheme are entirely accessible. We can all imagine why these folks want to live here; it just feels right. They were not trying to be greedy.


The house is simple in the accommodation it provides. There is no cinema, pool or sauna. It is a home we can all relate to. The planning officers got this, as did every single member of the planning committee. The scheme was presented to The Design Review Panel (https://www.designreviewpanel.co.uk) on two occasions and they also recognised and supported this.


This delightful scheme demonstrates how an exceptionally well designed modestly sized dwelling helps to raise the standard of design through being truly outstanding, reflecting the highest standards in architecture, significantly enhancing its setting while demonstrating sensitivity to its site’s defining character."


________________________________________________________________________________________________


Within the Planning Committee Report, the Derbyshire Dales local authority planning officers notes:-


"There can be a temptation with Paragraph 79 houses to be an over-stimulated statement based on outstanding architecture and quite often the sense of place can be lost in the architectural statement. This proposal however, is a simple understated response to a farm grouping which is well conceived architecturally. There is a clear explanation of the way the buildings responds to the prevailing landscape. This demonstrates it is strongly influenced by the surrounding vernacular morphology of the landscape. "


and concludes:-

" significant weight will be attributed to the endorsement of the quality of the design by The Design Review Panel in the light of the provisions in paragraph 79 (e) which supports new isolated dwellings in the countryside where they are of exceptional quality".


Please click here to read a full copy of the Planning Committee Report, that The Design Review Panel feels is an extremely well considered and articulated recommendation ...