top of page
The Forum Exeter, Devon

An RIBA south west award wining building at Exeter University in Devon; The Forum. This building benefited from design review during the design and pre-planning stage

Design Review Panel Training 2018

Design Review Panel training session carried out in Taunton and the Somerset County Cricket Ground in November 2018. The event was extremely well attended by local authority representatives, house builders and design team members

Exeter Quay by Jonathan Braddick

Photograph of Exeter Quay taken by Architect and Design Review Panel Manager Jonathan Braddick. The Design Review Panel holds regular design review panel sessions at Exeter City Council

Design Review Panel Training 2018

Design Review Panel training event 2018. Jonathan Tricker, Highways Engineer, Urban Designer & Director at Phil Jones Associates, gave a talk entitled: ‘Highway Design in Placemaking’

Steiner School Exeter

The design review Panel was engaged by Willmott Dixon during the pre-application design stage of the project to help them prepare a design that would be acceptable to the local authority

Design Review Panel Site Visit Poole

Photograph from a 2018 design review panel site visit carried out in Dorset in 2018. A full sit down design review panel was subsequently held in the Poole Borough Council Offices

North Grays Farm Para 80 House

External visualization for a NPPF paragraph 55 (now 79) house that was presented to the design review panel. This project has subsequently gone on to achieve planning permission and is now built on site

Design Review Panel Training 2017

Design Review Panel training session carried out in Exeter, Devon in December 2017. The event was extremely well attended by local authority representatives, house builders and design team members

Exeter Quay - Rockfish Restaurant

A small but sensitive project in Exeter Quay; The Rockfish Restaurant has been designed by Grainge Architects who engaged with The Design Review Panel during the design & pre -application planning stage

Extra Care Development by Sarah Wigglesworth Architects

Pegasus Life secured planning permission through public inquiry for a Sarah Wigglesworth Architects scheme for a C2 assisted living community at The Knowle, Sidmouth, Devon. The Design Review Panel (www.designreviewpanel.co.uk) were instructed by East Devon District Council (EDDC) to provide multidisciplinary, expert, independent and impartial guidance and feedback to the local authority, applicant and design team during the pre-application design stage.

Plymouth Hoe

Photograph of Plymouth Hoe, Devon. The Design Review Panel holds regular design review panel sessions at Plymouth City Council

Design Review Panel Training

Design Review Panel training session carried out in Exeter, Devon. The event was extremely well attended and incorporated a mock design review panel session and design workshop.

The Design Review Panel’s Key Role in Securing Approval for High-Quality Para 84e House in West Sussex

Updated: 7 days ago

Site Address: Land South of Foxbury Lane, Foxbury Lane, Westbourne, West Sussex

Local Authority Ref: 23/02471/FUL

Appeal Ref: APP/L3815/W/22/3301748

Local Authority: Chichester District Council

 

Congratulations to Hawkes Architecture (Architects), Squires Young Landscape Architecture (Landscape Architects) and Hughes Planning (Planning Consultants) who, following support from The Design Review Panel, have achieved a planning approval for a new dwelling in the countryside for a private client under paragraph 84e of the National Planning Policy Framework (NPPF) in West Sussex; the planning application was approved by Chichester District Council under delegated powers in June 2024.


Foxbury Lane Para 84e - CGI Proposed Visualisation of Courtyard Character
Foxbury Lane Para 84e - CGI Proposed Visualisation of Courtyard Character
Foxbury Lane - Para 84 e Dwelling - CGI Proposed Side Elevation

Many thanks to Rob Hughes of Hughes Planning (https://www.hughesplanning.co.uk/) for providing the below comments:-


"We are delighted to announce Hughes Planning’s 24th Para 84 house approval.  Planning permission was granted under delegated powers in June 2024 by Chichester District Council for this outstanding dwelling whose design concept and materiality are inspired by the flint found in the local area, including on the site itself. The approval followed a dismissal at appeal on the sole basis of nitrate neutrality.  Having resolved the nitrates issue through the submission of a Nitrates Mitigation Scheme, secured by way of a Section 106 Agreement, this paved the way for planning to be approved.

 

The appeal was the subject of an informal hearing during which the Inspector sought evidence from both ourselves, representing the Appellants, and the Council on the issue of design quality.  During the evolution of design, we engaged with The Design Review Panel [www.designreviewpanel.co.uk] who reviewed and commented on an earlier iteration of the design, which led to further refinements and enhancements, which ultimately secured the Panel’s endorsed of its architectural and landscape design quality, having regard to the ‘high bar’ for design as set out in paragraphs 84e and 139 of the NPPF (2023).

 

Within the Appeal Decision, the Inspector opined:

 

“The proposal has been subject to a rigorous design process, which has been described in detail within the appellants’ submissions and at the hearing. The appeal scheme clearly demonstrates a thorough understanding of the site’s characteristics and its surroundings, resulting in a bespoke dwelling which is considered of outstanding quality.”

 

We would like to thank The Design Review Panel [www.designreviewpanel.co.uk] for their help and assistance during the evolution of the scheme, our wonderful clients who were committed to the journey to planning throughout, and the design team comprising Hawkes Architecture and Squires Young Landscape Architecture who worked in close collaboration with us to deliver our 24th Para 84 house consent."

_______________________________________________________________


The architectural concept for this innovative passive house draws inspiration from the distinctive black and white features of flint nodules, a material traditionally quarried in the surrounding region.


Foxbury Lane - Para 84 e Dwelling - CGI Proposed Birdseye View
Foxbury Lane - Para 84 e Dwelling - CGI Proposed Birdseye View

The design leverages these contrasting textures to ensure the building blends seamlessly with the woodland surroundings, as seen from public viewpoints. The dark, minimalist exterior creates a striking contrast to the interior, where a curved white courtyard and bright, open spaces await, offering a pleasant surprise upon entry.

Foxbury Lane - Para 84 e Dwelling - CGI Proposed Approach View

Foxbury Lane - Para 84 Dwelling - Proposed Landscape Plan
Foxbury Lane - Para 84 Dwelling - Proposed Landscape Plan

Thoroughly analyzing views from within the South Downs National Park, the design team identified a section of the site naturally shielded by foreground elements. This insight was pivotal in shaping the layout of the design.

Foxbury Lane - Para 84 e Dwelling - Aerial Photo of the Site
Foxbury Lane - Para 84 e Dwelling - Aerial Photo of the Site

The Design Review Panel is delighted that engagement with us during the pre-application design stage was able to contribute towards the development of a porposal that has met the very rigourous tests of paragragh 84e of the national planning policy framework (NPPF) regarding the provision of isolated homes in the countryside, and that both the Planning Inspector and the Local Authority (LA) had regard to the Panel's recommendations, the Chichester Council delegated report it states the following:-


"The current application follows on from a scheme dismissed at Appeal with regard to securing nutrient neutrality mitigation. That scheme followed a previously refused scheme. Ahead of the previous submission the applicants sought pre-application advice and positively responded to design advice from the Local Planning Authority. The scheme presented at pre-application stage was accompanied by responses from The Design Review Panel [www,designreviewpanel.co.uk], an independent design review panel, supporting the scheme. The NPPF [para 138] confirms that Local Planning Authorities should have regard to the outcome of design advice and review panels and therefore this is a material consideration."




Foxbury Lane - Para 84e Dwelling - CGI Proposed Internal View
Foxbury Lane - Para 84e Dwelling - CGI Proposed Internal View

 

The Design Review Panel (www.designreviewpanel.co.uk) provides independent, impartial, multidisciplinary and expert design review Panel sessions for applicants, design teams and local authorities, nationally across England.


The Design Review Panel Logo in Colour dispaying website adress
The Design Review Panel - https://www.designreviewpanel.co.uk

Feedback from The Design Review Panel is a material consideration in accordance with paragraph 138 on The National Planning Policy Framework (NPPF).



01395 265768


Comments


bottom of page